Startblok Elzenhagen: eerste bewoners ontvangen sleutel

17 december 2018 | Nieuwsberichten

Amsterdam Noord – In Startblok Elzenhagen zijn de eerste twee woongebouwen woonklaar. Inmiddels hebben de eerste 88 bewoners de sleutel ontvangen. De andere woonblokken zijn nog in aanbouw.

Startblok Elzenhangen is ontwikkeld door Eigen Haard en De Key. Het concept van community-vorming, met zogeheten ‘gangmakers’,  een grote vorm van zelfbeheer en één professionele sociaal beheerder heeft zich inmiddels bewezen. Het concept is er op gericht dat de jongeren samen een community vormen. Door kennis- en levenservaring uit te wisselen en een netwerk op te bouwen, werken zij aan een goede start en hun toekomst in Amsterdam. Er is direct al een ‘burenproject’ gestart: ze maken kennis met elkaar en laten aan elkaar weten welke vragen zij hebben of waar zij anderen mee kunnen helpen. Elke gang heeft een gangmaker die de taak heeft om elkaar te stimuleren om mee te doen. De gangmaker zorgt ervoor dat iedereen uiteindelijk wordt gekoppeld aan een goede buur (vergelijkbaar met een maatje).

Jan Snel realiseert met gestapelde bouw in totaal voor 540 jongeren woonruimte. De woningen zijn 20 m2 (voor €398) of 25 m2 (voor €485) met eigen keuken en een badkamer. Per gang is er een gemeenschappelijke ruimte. Op het terrein komt ook nog een grote gemeenschappelijke ruimte.

De gestapelde kant-en-klare units blijven tien jaar staan en zijn daarna herbruikbaar. Dit past binnen de circulaire ambitie van Jan Snel voor de komende jaren. Tegen de gevels zijn lichte houten latten geplaatst, het resultaat van een suggestie van buurtbewoners. Er is mede gekozen voor Jan Snel vanwege zijn uiterst duurzame concept, met onder andere driedubbelglas en WKO-verwarming, aldus projectleider Jeroen Rademaker van De Key.